//The Kayzèr™


♥ | Tutorial #14: Buat Lagu Minus One Sendiri
Friday, March 02, 2012 | 0 people talking
Assalamualaikum semua.



Tujuan saya update blog harini sebab saya ada nak buat satu tutorial yg membolehkan korang buat lagu minus one korang sendiri. Tak kisah laa kalau korang nak guna utk apa, karaoke ke, nyanyi sendiri2 ke. Yang penting jangan disalahgunakan tutorial saya ni. Alright? Let's start:

TAPI! Sebelum tu saya nak credit dekat Amirul Zharfan, classmate saya ni sebab dah memperkenalkan Audacity dekat saya. Thanks ye Am :D (Kau lah classmate aku yg champion ICT. Haha)

What You Must Have:
-Audacity (kalau takda, boleh download here: http://audacity.sourceforge.net/)
-Lagu pilihan korang

1. Buka Audacity, then click File > Open > Pilih lagu yg korang nak. Saya pilih lagu Detective Conan - Secret of My Heart, so here it goes like this.



2. Then, dekat tepi tu nampak tak anak panah warna hitam? Kalau tak tau tengok gambar bawah. Click anak panah warna hitam tu then pilih "Split Stereo Track".


3. Lepas Split Stereo Track, dia akan jadi cemni.



4. Lepas tu, click dekat track yg bawah tu. Jangan click kat benda biru2 tu, click dekat warna kelabu tepi kiri tu.


5. Bila dah click track yg bawah, tengok dekat atas2 tu ada File | Edit | View . . . Pilih 'Effect', then pilih 'Invert'. Macam ni:



6. Lepas dah invert, pilih pulak track yg bawah and pilih click anak panah hitam yg saya cakap mula2, then pilih "Mono".


7. Then buat benda yg sama utk track yg atas. Pilih track atas, and then click anak panah hitam, pilih "Mono".

8. Now SIAP! Sepatutnya WITH ANY LUCK you guys dah akan boleh dapat lagu yg tanpa suara artisnya. Try lah click simbol PLAY tu. But kalau tak menjadi, there must be something wrong somewhere.

Creds/refs: English ver.

So saya rasa setakat situ je lah, have fun. Kepada kaum Hawa, ingat suaramu itu aurat, jangan bagi lelaki mendengar kamu menyanyi (: So alright, see ya soon, assalamualaikum.

AKay


Jazakumullahu khayran kathira for reading my post :)




Older Post . Newer Post



Copyright © 2012 Kayzèr™